Banana bread

banana bread
Yields: 1 Serving Difficulty: Medium Prep Time: 15 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 15 Mins

Banana bread je odličan način da iskoristite one (pre)zrele banane koje te zaboravili pojesti! 😊

No, prije samog recepta vjerujem da je potrebno da vam dam mali osobni uvod. Već dulji period imam problem sa prehranom u kojoj se nalazi gluten i laktoza. Manifestiraju mi se različiti simptomi od povraćanja, osipa po rukama, napuhnutosti… Svatko tko se susreo s prehrambenim alergijama i/ili intolerancijama zna o čemu pričam. 😥

Unatoč tome, na blogu možete pronaći recepte koji sadrže gluten i nisu svi recepti bezglutenski. S obzirom da mi je trenutno utvrđena samo intolerancija i da još uvijek nemam potvrđenu celijakiju trudim se smanjiti unos glutena, no ne ga i izbaciti kako dijagnostika ne bi dala pogrešne rezultate.

Zbog toga, naglašavam kako ovo nije u potpunosti bezglutenski recept (npr. korištena čokolada sadrži gluten u tragovima), no osobe koje imaju dijagnosticiranu celijakiju znat će koje su namirnice u potpunosti sigurne. Najvažnija promjena koju sam željela isprobati u ovom receptu (i koja me oduševila) bila je zamjena „normalnog“ pšeničnog brašna bezglutenskim Schär Mix It! Universal brašnom. Ovaj sam recept radila u mnogo navrata s pšeničnim brašnom i zamjena brašna nije utjecala na ishod. Banana bread bio je odličan!

Isprobajte ovaj recept i javite mi kako vam se sviđa ovaj čokoladni banana bread! 🍌  👇

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/9 Instructions
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Narežite čokoladu na veće komadiće ili prema želji naribajte. Nama se banana bread više sviđa sa komadićima.
  • U posudu u kojoj ćete pripremiti smjesu narežite banane te ih izgnječite. U pripremi sam koristila kuhinjski robot, no ako ga nemate, banane možete izgnječiti vilicom. Cilj je da dobijete kašastu smjesu.
  • U banane umiješajte rastopljeni maslac te promiješajte.
  • U smjesu dodajte sol, šećer, umućeno jaje i sodu bikarbonu. Miješanjem povežite sve sastojke.
  • Dodajte brašno koje prethodno možete prosijati.
  • U smjesu dodajte komadiće čokolade te promiješajte.
  • Maslacom namastite posudu za pećenje te u nju ulijte smjesu. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otpilike 1 sat.
  • Izvadite kolač iz pećnice i ostavite par minuta da se ohladi.

Notes

Servirajte banana bread samostalno ili sa sladoledom od vanilije i malo bučinog ulja 😊